SPWT and the Community

SPWT moved into an award winning new building with outstanding facilities in January 2011.

The flagship new build school, is part of the Building Schools for the Future (BSF) programme. The building’s innovative design received a number of awards and nominations:

  1. Winner of the “London Planning Awards 2011/2012 – Best Built Project – Community Scale Scheme”
  2. Winner of a “Civic Trust Award 2013 Commendation”
  3. Longlisted in the “World Architecture News – Education Sector 2010”
  4. Shortlisted in the “RIBA London 2012 Awards”

Facilities, open to the community, include a public library, a theatre and a large public sports provision.

The area surrounding the school has recently undergone a major improvement thanks to the work done by the St Paul’s Way Transformation Project, of which the school is a member.

 

Click on the image below to scroll through images of SPWT.

About the Building

Funded by the local council, Partnerships for Schools and the London Thames Gateway Development Corporation, St Paul’s Way Trust School provides an inspirational learning environment for children and young people.

By removing the usual gates and fences seen surrounding schools, the school breaks down the typical physical barrier between the school and its community, and instead warmly welcomes the community. Secure access between public and private areas enables pupils and members of the local community to easily access the school’s extensive dual-use community facilities, which include a public library, a theatre and a large public sports provision.

In classrooms, which are designed to provide maximum educational versatility, each space can be easily transformed into larger or smaller open plan areas. Key to the design brief was the development of a rich, stimulating and functional environment to support transformational learning. With the creation of such highly adaptable teaching and learning spaces, teachers are able to tailor the spaces they work within to evolving educational principles. Full ICT integration, in use throughout the school, offers additional flexibility and capabilities.

On this tight and relatively urban site, optimisation of the building footprint meant external space was maximised, while the overall amount of open space was increased. A crafted landscape design with a variety of spaces caters for the varied needs of all members of the school community, both in and out of school hours.

Source: Bouygues UK


ResearchCenter-LanternLogo.jpg

Research Centre

The St Paul!s Way Trust Research Centre is a major expansion of Science teaching facilities at St Paul!s Way Trust School. The centre provides students with two new research laboratories, a classroom teaching space, and other flexible multi-use spaces, suitable for the development of high level research work by VI Form students. The space is suitable for conducting undergraduate style tasks and projects which will give students an insight into the world of scientific research. As well as serving as rich learning experiences in their own right, these research experiences will help fulfill our aim to drive up the number of students taking STEM based degrees.

  SPWT Research - Publication for the presentation of the facilities (click to view in pdf)

 

SPWT Research - Publication for the presentation of the facilities (click to view in pdf)